Advokatuuri täiendkoolitustest

Eesti Advokatuuri 2020. aasta täienduskoolituse kava koostamisel lähtuti sellest, et tasuta koolitused hõlmaksid võimalikult laialdaselt olulisemaid õigusvaldkondasid. Lisaks arvestati juhatuse ja komisjonide ettepanekuid ning advokatuuri liikmete poolt jooksvalt edastatud tagasisidet.

2020. aastat jääb kindlasti meenutama kevadine eriolukord ning kogu aasta kehtinud erinevad piirangud koolituste ja muude ettevõtmiste korraldamisel. Kõigele vaatamata saime advokatuuri liikmetele pakkuda eelnevate aastatega võrreldavas mahus eripalgelisi koolitusi ning kadumas on nii osalejate kui lektorite umbusk veebikoolitustesse.

2020. aastal toimus koolitusi 24 korral, sh 8 koolitust koostöös kohtute koolitusosakonnaga ja üks koolitus koostöös Tervise Arengu Instituudiga. Veebiülekanded toimusid üheteistkümnest koolitusest, sh toimusid kaks koolitust ainult veebis.

Kokku osales advokatuuri koolitustel 2 746 inimest, neist 76% jälgisid koolitusi veebis.

Üha rohkem leitakse üles ka võimalus koolitusi järelevaadata. 2020. aastal läbiti seda võimalust kasutades koolitusi 280 korral. Koolituste järelevaatamine toimub koostöös koolitusfirmaga Addenda, täpsem info siin.

Advokatuuri juhatuse 21.01.2020 nr 2 otsusega nimetati kolm koolitust, mille läbimine on kohustuslik advokaatidele, kes esindavad alaealisi riigi õigusabi korras hooldusõiguse, suhtlusõiguse ja eestkoste seadmise asjades ning kriminaalasjades. 31.12.2020. a seisuga on selle kohustuse täitnud 117 advokaati.

Teist aastat jätkus koostöö kohtute koolitusnõukogu ja prokuratuuriga, mille raames osales advokatuuri koolitustel 27 kohtunikku ja 20 prokuröri ning mis andis võimaluse 31 advokaadile osaleda kohtute koolitusnõukogu korraldatud koolitustel ja 34 advokaadil prokuratuuri korraldatud koolitustel.


2020. aastal toimunud koolitused


Advokaadieksamieelne konsultatsioon, 09.01.2020 ja 06.08.2020

Koolitajad: Urmas Ustav, Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat, kutsesobivuskomisjoni esimees ja Martin Tamme, Advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat, eetika- ja metoodikakomisjoni liige


Rahvusvahelised kaitsemeetmed: hagi tagamine, esialgne õiguskaitse. Euroopa pangakontode arestimismäärus (Tartu), 30.01.2020 ja 31.01.2020 *Koolitus toimus koostöös kohtute koolitusosakonnaga

Koolitaja: Maarja Torga, Riigikohtu nõunik.

Koolitusel käsitleti Euroopa Liidu pangakontode arestimise määrust (EL nr 655/2014). Muu hulgas käsitleti koolitusel küsimust, millal saab kohus rahvusvahelistes asjades hagi tagada, st millised erisused tekivad hagi tagamisel või esialgse õiguskaitse kohaldamisel, st millised erisused tekivad hagi tagamisel või esialgse õiguskaitse kohaldamisel, kui vara või menetlusosalised on välismaal. Samuti selgitati, kuidas reageerida välisriigi sarnastele lahenditele.


Tööga seotud muretsemine: olemus ja toimetulek, 06.02.2020 ja 01.10.2020

Koolitaja: Katri-Evelin Kalaus, psühhiaatria ja psühhoteraapia keskuse SENSUS kliiniline psühholoog, psühhoterapeut.

Koolitusel käsitleti muretsemise olemust, säilimismehhanisme, õpiti ja harjutati metakognitiivse teraapia tehnikaid sellega toimetulekuks.


Keskkonnaõigus, 20.02.2020

Koolitaja: Siim Vahtrus, SA Keskkonnaõiguse Keskuse jurist.

Koolitusel käsitleti kaebeõiguse üldisi aluseid keskkonnaasjades; tõendamiskoormist ning nende tulemuste vaidlustamist; välisõhu, müra, saaste jms normatiive.


Halduslepingutega seotud probleemistik, 06.03.2020

Koolitaja: Madis Ernits, Tartu Ringkonnakohtu kohtunik.

  • nn segalepingute määratlemine, st lepingud, mis sisaldavad nii eraõiguslikke kui haldusõiguslikke tingimusi;
  • üksikjuhtumit ja piiritlemata arvu juhtumeid reguleerivate halduslepingute eristamine;
  • halduslepingutest tulenevate nõuete tähtajad;
  • halduslepingute kehtivus kolmandate isikute suhtes;
  • halduslepingu tühisus võrreldes haldusakti tühisusega;
  • avaliku halduse ülesanded, mille täitmist ei saa eraisikule täitmiseks volitada;
  • haldusleping ja arbitraažiklausel;
  • haldusleping ja tsiviilõiguslikud õiguskaitsevahendid”

Laste õigused, 08.05.2020

Koolitaja: Kristi Paron, Õiguskantsleri kantselei laste ja noorte õiguste osakonna vanemnõunik.

  • Lapse õiguste ajalooline areng;
  • lapse õiguste eripära;
  • lapse õiguste konventsioon;
  • lapse parimad huvid;
  • lapse õigus avaldada arvamust ja olla ära kuulatud;
  • lapsesõbraliku menetluse põhimõtted”

Seminar: laste küsitlemine, 11.-12.06.2020, 27.-28.08.2020, 29.-30.10.2020 ja 19.-20.11.2020 *Koolitus toimus koostöös kohtute koolitusosakonnaga

Koolitajad Kristjan Kask, Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi dotsent ja Annegrete Palu, Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi eksperimentaalpsühholoogia assistent.

Seminaril jagati praktilist oskusteavet alaealisega suhtlemisel. Seminar oli kahepäevane ning osalejateks 5 advokaati, 5 kohtunikku ja 5 prokuröri.


Rahapesu tõkestamine advokaadibüroos, 03.09.2020.

Koolitajad Toomas Vaher, Advokaadibüroo Ellex Raidla vandeadvokaat ja Neeme Org, Entify Solutions OÜ tegevdirektor.

Muudatused õigusaktides ja praktilised juhised igapäevatööks. Vandeadvokaat Toomas Vaher rääkis advokaatide kohustustest seoses rahapesu tõkestamisega ning koolituste teises pooles tutvustas Entify moodsaid tehnilisi võimalusi, kuidas advokaadid saavad rahapesu tõkestamist ja sanktsioonikontrolli teha.


Laste küsitlemine, 18.09.2020

Koolitaja Anneli Liivamägi-Hitrov, psühholoog, pereterapeut ja perelepitaja.

Lapse küsitlemine erineb märkimisväärselt täiskasvanute küsitlemisest. Laps võib mõningaid asjaolusid unustada kiiremini kui täiskasvanu, anda ebatäpsemaid vastuseid, lasta end erinevatest teguritest kergemini mõjutada… Kui last küsitletakse asjatundmatult, lapse enda sõnumit, tema kogemusi ja vanust arvestamata, võib sellel olla mitmesuguseid erinevaid tagajärgi alates sellest, et laps keeldub rääkimast, ta vastab viisil, mis võiks täiskasvanule meeldida, kuid mis ei selgita tegelikku olukorda, kuni lapsele psüühilise trauma põhjustamiseni. Seekordsel koolitusel keskendumegi rohkem sellele, millega arvestada lisaks ealistele iseärasustele ja milliseid vigu vältida lapsi küsitledes, et vestlus võimalikult efektiivselt kulgeks mõlemale osapoolele.


Seminar: Kaitse roll kohtueelses menetluses, 21.09.2020 ja 28.09.2020

Koolitajad Sandra Sepp, Advokaadibüroo Lepmets ja Nõges vandeadvokaat, Silver Reinsaar, Advokaadibüroo Simson Straus vandeadvokaat ja Andrei Svištš, Advokaadibüroo Rask vandeadvokaat.

Ühel seminaril osalejate arv oli kuni 15 advokaati. Koolitus käsitles järgmisi teemasid:

  • kaitsja roll kohtueelses menetluses isiku kinnipidamisel, vahistamisel ja ülekuulamisel;
  • suhtlemine ja suhtlusoskus;
  • psühhosotsiaalne lähenemine;
  • koostöö tõlgiga;
  • kaitsja-kaitsealuse konsultatsioon (enne ülekuulamist/menetlustoimingut);
  • kahtlustatava ülekuulamine.

Süüteomenetluses tekitatud kahju hüvitamise seadusest, 25.09.2020

Koolitajad Janar Jäätma, Tallinna Ringkonnakohtu kohtunik ja Erkki Hirsnik, Tartu Maakohtu kohtunik.

Koolituse esimeses osas keskenduti eeskätt materiaalõigusele. Ajalooline sissejuhatus; kahju hüvitamises alused (esmalt kaks suurt aluste rühma, ja seejärel n-ö õiguspäraselt (mittesüüliselt) tekitatud kahju ning siis süüliselt (n-ö õigusvastaselt) tekitatud kahju); millistest kaalutlustest lähtuvalt saab hüvitist vähendada, ning hüvitamise ulatus (hüvitiste suurus nii õigusvastasesse ja õiguspärasesse kahjusse puutuvalt kui ka seoses varalise ja mittevaralise kahjuga)

Koolituse teine osa käsitles süüteomenetluse tekitatud kahju hüvitise nõude menetlemist: taotlus, taotluse esitamine, taotluse lahendamine kohtueelses ja kohtuvälises menetluses ning kohtumenetluses.


Sanktsiooniõiguse koolitus (Tartu), 25.09.2020 *Koolitus toimub koostöös kohtute koolitusosakonnaga

Koolitaja Lea Kivi, emeriitkohtunik


Lapse osalemisõigus perekonnaõiguslikes menetlustes, 16.10 – 01.12.2020 *Koolitus toimub koostöös Tervise Arengu Instituudiga

Koolitajad Judit Strömpl, Tartu Ülikooli sotsaaltöö uuringute dotsent ja Katre Luhamaa, Tartu Ülikooli õigusteaduskonna lektor.

“Peale koolitust osaleja:

  • peab lapse osalemist menetluses oluliseks;
  • süstematiseerib nii õigusalaseid kui ka sotsiaalteaduslikke teadmisi lapse õigusest osaleda teda puudutavates menetlustes;
  • teab sellises olukorras rakenduvat õigust ning Lundy lapse kaasamise mudelit;
  • teab ja oskab rakendada erinevaid lapse kaasamise tehnikaid;
  • peab koostööd erinevate spetsialistide vahel vajalikuks, mõtestab erinevate spetsialistide;
  • rollide erinevust menetluses ning seostab neid rolle lapse õigustega;
  • teab ja oskab kasutada abivahendeid enda heaolu tagamiseks.

Selge keel juriidilises tekstis – kas see on võimalik?, 30.10.2020

Koolitajad Tambet Laasik, Advokaadibüroo Kõrgesaar ja Laasik vandeadvokaat ja Katrin Hallik, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja.


Riigikohtu 2020. a kriminaalkolleegiumi olulisemad lahendid, 06.11.2020

Koolitaja Velmar Brett, Riigikohtu kriminaalkolleegiumi kohtunik


Laste arengupsühholoogia, 13.11.2020

Koolitaja Tiia Tulviste, PhD, Tartu Ülikooli arengupsühholoogia osakonna juhataja ja arengupsühholoogia professor.

  • Arengupsühholoogia põhiprintsiibid;
  • Arenguperioodid;
  • arengupsühholoogia teadmiste rakendamine;
  • lapse emotsionaalne heaolu;
  • kiindumusteooria;
  • kodused suhted ja suhtlemine;
  • vanematepoolse kontrolli viisid ja suhete taju.

Tõenditega seotud taotluste esitamisest kohtusse, 26.11.2020

Koolitajad Merit Helm, Harju maakohtu kohtunik ja Anu Uritam, Harju maakohtu kohtunik.

Asjakohased normid ja kohtupraktika; mida kohus taotlute esitamisel ootab. Näiteks, kui on esitatud taotlus tunnistaja ülekuulamiseks, mida siis menetlusosalise esindaja peaks seal taotluses näitama jms.


Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 2020. a olulisemad lahendid, 03.12.2020

Koolitajad Peeter Jerofejev, Riigikohtu kohtunik, tsiviilkolleegiumi esimees ja Tambet Tampuu, Riigikohtu tsiviilkolleegiumi kohtunik.