Välissuhtlus

2023. aastal osales Eesti Advokatuur jätkuvalt Euroopa Liidu Advokatuuride ja Õigusliitude Nõukogu (CCBE) tegevuses. Advokatuuri esindajate koosseis CCBE komiteedes ja töögruppides oli:

  1. Delegatsiooni juht – Kadri Kallas;
  2. Kriminaalõigus – Elmer Muna
  3. Õiguselukutse ja õigusteenuse tulevik – Imbi Jürgen
  4. Rahapesu tõkestamine – Toomas Vaher;
  5. Euroopa eraõigus – Ene Soop;
  6. Õigusteenuse kvaliteet – Merit Aavekukk-Tamm
  7. Euroopa advokaatide andmebaas – Merit Aavekukk-Tamm;
  8. Euroopa Läbipaistvusregister – Merit Aavekukk-Tamm

Advokatuur võtab osa CCBE alalise komitee ja plenaaristungitest ning vastab erinevatele CCBE uuringutele ja küsimustikele. Samuti on advokatuur infovahetuses teiste advokatuuride esindajatega päevakajalistel teemadel advokaadikutse- ja advokatuuridega seonduvalt. Ka osaleb advokatuur IBA (International Bar Association; Rahvusvaheline Advokatuuride Ühendus) liikmena valikuliselt ka sealsetel üritustel.

Samuti on advokatuur infovahetuses teiste advokatuuride esindajatega päevakajalistel teemadel advokaadikutse- ja advokatuuridega seonduvalt.

Ülevaade tegevustest: 

  • 16.02.2023 toimus CCBE erakorraline plenaaristung ja alalise komitee istung Viinis. Plenaaristungil toimus mh hääletamine Venemaa Advokatuuri vaatlejaliikme staatuse üle. Eesti Advokatuur hääletas Venemaa Advokatuuri CCBE-st väljaarvamise poolt. Vastu võeti otsus Venemaa Advokatuuri liikmesus CCBE-s peatada. Istungitel esindas advokatuuri esimees Imbi Jürgen.

  • 16.-17.02.2023 toimus 51. Euroopa Advokatuuride Presidentide Konverents Viinis. Konverentsi teema oli “Kui palju läbipaistvust vajab õigusriik?”. Konverentsil esindas advokatuuri esimees Imbi Jürgen.

  • 22.02.2023 osalesid esimees Imbi Jürgen, juhatuse liige Kadri Kallas ja jurist Merit Aavekukk-Tamm 2023. aasta Rule of Law raporti intervjuul Euroopa Komisjoniga. Anti ülevaade advokatuurile olulistest päevakajalistest teemadest ning vastati komisjoni poolt esitatud küsimustele. Euroopa Komisjoni esindajatele pakkus väga suurt huvi riigi õigusabi madalate tasude probleem. Rule of Law Raport annab liikmesriigiti ülevaate positiivsetest ja negatiivsetest arengutest neljas õigusriigi põhivaldkonnas: kohtusüsteem, korruptsioonivastane raamistik, meedia pluralism ning muud institutsionaalsed küsimused. Raport on osa Euroopa Liidu väärtuste edendamisest ja kaitsest. Advokatuurile annab see võimaluse juhtida tähelepanu olulistele probleemidele ning võimaluse need laiema tähelepanu keskmesse viia.

  • 15.-19.05.2023 külastas Eestit kõrgetasemeline Armeenia Justiitsministeeriumi esindus, et tutvuda Eesti justiitssüsteemiga ja eelkõige elektrooniliste lahenduste kasutamise võimalustega. Delegatsiooni kuulusid teiste seas Armeenia justiitsminister Grigor Minasjan, asejustiitsminister Ara Mkrtšjan ning kõrgema justiitsnõukogu esimees Karen Andreasjan. Delegatsioon kohtus ka esimees Imbi Jürgeniga, kes andis ülevaate õiguselukutsetest Eestis, advokatuuri tegevusest, mh riigi õigusabist ja riigi õigusabi infosüsteemist ning selgitas meie advokaatide töös enim kasutatavaid IT-lahendusi, sh Riigi Teataja ning xLaw võimalusi.

  • 24.-25.05.2023 toimus Helsingis IBA advokatuurijuhtide iga-aastane konverents. Arutati teemadel nagu advokatuuride juhtimine Covid pandeemia järgsel ajal, vaimse tasakaalu säilitamine advokaadikutses, abi vajavate advokatuuride toetamine ning advokaadikutse maine parandamine. Esimees Imbi Jürgen esines konverentsil panelistina arutelus teemal „Advokatuuride juhtimine Covid-pandeemia järel“, kus tutvustas Eesti advokatuuris pandeemia ajal kasutusele võetud töökorralduslikke lahendusi, sh eelkõige üldkogu läbiviimist elektrooniliselt ning pandeemia järel kasutatavaid hübriidlahendusi advokatuuri juhtimisel ja töökorralduses. 

  • 06.06.2023 võttis esimees Imbi Jürgen Euroopa väliskohtunike vahetusprogrammi (EJTN General Exchange) raames vastu 6 tsiviilasjadega tegelevat kohtunikku Poolast, Saksamaalt, Rumeeniast, Tšehhist, Ungarist ja Austriast. Esimees andis kohtunikele ülevaate advokatuuri ülesannetest Eestis ning arutleti erinevatel teemadel mh riigi õigusabi ning väljakutsed advokaatide töö tutvustamisel vaba õigusteenuste turu tingimustes. Programmi algatas 2005. aastal Euroopa Parlament põhieesmärgiga täiendada Euroopa kohtunike praktilisi teadmisi teistest kohtusüsteemidest. Vahetusprogrammi eesmärk on ka arendada Euroopa õiguskultuuri, mis põhineb õigusasutuste vastastikusel usaldusel Euroopa ühises õigusruumis.

  • 12.06.2023 andsid kantsler Leen Eenpalu ja jurist Merit Aavekukk-Tamm videointervjuul Helsingi ülikooli doktorant Frida Alizadeh Westerlingile ülevaate riigi õigusabiga seotud digitaalsetest lahendustest. Helsingi ülikool viis Soome Justiitsministeeriumile läbi uuringut riigi õigusabi teenuste digitaliseerimise võimalustest. 

  • 26.07.2023 toimus videokonverentsi teel kohtumine advokatuuri ja Suurbritannia keskkonnaõiguse assotsiatsiooni aseesimehe, advokaat Nina Pindhami vahel. Advokatuuri esindasid kohtumisel esimees Imbi Jürgen, vandeadvokaat Siim Vahtrus ning jurist Merit Aavekukk-Tamm. Kohtumisel tutvustas Nina Pindham Inglismaa ja Walesi advokaatide kutseorganisatsiooni The Law Society kehtestatud juhendit, mis käsitleb kliimamuutuste mõju advokaatide kutsetööle. Advokatuur leiab, et kliima- ja keskkonnaküsimustega arvestamine advokaaditöös on muutumas üha aktuaalsemaks ka Eestis ning advokatuuril võib tulevikus olla vajalik büroodele välja töötada juhised kliimamõjudega arvestamiseks klienditöös ning advokaadibüroode enda kliimamõju hindamiseks. 

  • 03.08.2023 toimus advokatuuri kantseleis kohtumine Euroopa Liidu Varjupaigaameti, European Union Asylum Agency (EUAA) esindajate Raphaëlle Chamignoni ja Judit Tanczosega. Advokatuurist osalesid vandeadvokaat Keijo Lindeberg ja jurist Kristiina Ivanova ning kantsler Leen Eenpalu. Kohtumisel tutvustasid EUAA esindajad varjupaigavaldkonnas õigusteenuse osutajatele vajalikku teavet ja töövahendeid nagu kohtupraktika andmebaas ja sellega seotud publikatsioonid. Samuti teabeplatvormi funktsionaalsusi, võrdleva analüüsi metoodikat ja valimit olulisemast varjupaigaõiguse kohtupraktikast ning regulaarseid ja temaatilisi menetluspraktika raporteid.

  • 09.08.2023 tutvusid Soome Advokatuuris advokatuuri digitaliseerimislahendustega, tööruumide ja töökorraldusega juhatuse liige Risto Hübner, kantsler Leen Eenpalu, jurist Kersti Puuri ning arendus- ja koolitusspetsialist Ivika Viil. Võõrustajad olid kantsler Niko Jakobsson; Jonni Veikkonen, jurist õiguspoliitika ja rahvusvaheliste suhete alal ning Jouko Katajamäki, infotehnoloogia spetsialist. 

  • 14.-16.09.2023 toimus Helsingis Euroopa advokatuuride tegevjuhtide ehk CEEBA (Chief Executives of European Bar Associations) konverents. Advokatuuri esindajana osales kantsler Leen Eenpalu. Konverentsil arutati teemadel nagu riigi õigusabi alarahastatus, tehisintellekti kasutamine kutsetöös, tasakaal eetika ja kliendi huvide vahel ning infoturve.

  • 29.09.2023 toimus CCBE alalise komitee istung Varssavis. Advokatuuri esindas kohtumisel esimees Imbi Jürgen. Olulisemad teemad komitee päevakorras olid CCBE 2024. aasta eelarve projekt ning CCBE kodukorra muudatuste eelnõu, CCBE võimalik koostöö Euroopa Advokatuuride Föderatsiooniga (European Bars Federation, FBE) ja Euroopa Noorte Advokaatide Ühendusega (European Young Bar Association, EYBA) ning CCBE ettepanekud Euroopa advokaadikutse kaitse konventsiooni (European Convention on the protection of the profession of lawyer) sõnastuse kohta. 

  • 16.10.2023 osales esimees Imbi Jürgen video teel konverentsil “Euroopa advokatuurid ja pro bono, mille korraldasid Brüsselis advokaadibüroo DLA Piper ja pro bono õigusabi strateegilise vahendamisega tegelev organisatsioon PILNet. Osalesid esindajad 20 Euroopa advokatuurist, kes jagasid kogemusi sellest, kuidas nende riikides advokaatide pro bono töö on levinud ja kuidas advokatuurid seda toetavad. 

  • 12.-13.10.2023 külastas Eestit Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee ajutine uurimisrühm “Põhiõigused ja õigusriigi põhimõte”. Uurimisrühm keskendub oma töös peamistele põhiõigustele ja õigusriigi põhimõtte küsimustele, mis on kodanikuühiskonna jaoks eriti olulised.  Töö käigus külastatakse erinevaid Euroopa Liidu liikmesriike ning koostatakse vastav raport. Eesti visiidi käigus keskenduti teemadele nagu sotsiaalpartneritega seotud põhiõigused, ühinemis- ja kogunemisvabadus, sõna- ja meediavabadus, õigus mittediskrimineerimisele ning õigusriigi küsimused. Advokatuuri esindas õigusriigi küsimuste ülevaate andmisel juhatuse liige Kadri Kallas.

  • 29.10-03.11.2023 toimus IBA aastakonverents Pariisis, kus advokatuuri esindas esimees Imbi Jürgen. 

  • 10.11.2023 tutvustas esimees Imbi Jürgen advokatuuri Euroopa Justiitskoolitusvõrgustiku (EJTN) vahetusprogrammi raames kuuele prokurörile Bulgaariast, Saksamaalt ja Rumeeniast Eesti Advokatuuri tegevust ja advokaadikutse korraldust Eestis. Euroopa riikide prokurörid viibisid Eestis kahenädalasel visiidil ning selle aja jooksul toimusid kohtumised Prokuratuuris, Justiitsministeeriumis, Kaitsepolitseiametis, Keskkriminaalpolitseis, Riigikohtus, Maksu- ja Tolliametis, Harju Maakohtus, Tallinna Vanglas, Ida Prefektuuris, Riigikogus, Eesti Kohtuekspertiisi instituudis ja külastati ka E-Estonia showroomi. Programmi eesmärk on tutvuda teiste riikide õigussüsteemiga ning jagada erinevate riikide kogemusi. 

  • 24.11.2023 toimus CCBE plenaaristung Ateenas. Advokatuuri esindasid kohtumisel esimees Imbi Jürgen ja CCBE Eesti delegatsiooni juht Kadri Kallas. Plenaaristungil kinnitati muuhulgas CCBE 2024. aasta eelarve  ja kodukorra uus redaktsioon ning kiideti heaks Bosnia ja Hertsegoviina advokatuuri ja Serbia advokatuuri liikmestaatuse muutmine vaatlejaliikmest assotsieerunud liikmeks. Samuti valiti uus CCBE presidentuur ning arutati CCBE pikaajalist strateegiat.

  • 24.11.2023 toimus ka Kreeka advokatuuride plenaariumi ja Ateena advokatuuri korraldatud konverents Ateenas, mille raames käsitleti advokatuuride ees seisvaid aktuaalseid probleeme. Esinesid Kreeka advokatuuride plenaariumi ja Ateena advokatuuri esimees Dimitris Vervesos, Ameerika Ühendriikide Advokatuuri eelmine president Deborah Enix-Ross, Saksamaa föderaalse advokatuuri ja Hamburgi advokatuuri asepresident Christian Lemke ning CCBE endine president ja mitmete Prantsuse advokatuuride aupresident Michel Benichou, samuti advokatuuri esimees Imbi Jürgen, kes tegi ettekande advokatuuri ja advokaadikutse korraldusest ning advokaatide kasutatavast digilahendustest Eestis ja vastas arvukatele Kreeka kolleegide küsimustele. 

  • 05.12.2023 külastas advokatuuri Moldova delegatsioon parlamendi esindajatest, kohtunikest, prokuröridest ja advokaatidest, kes kuuluvad Moldova uue kriminaalmenetluse seadustiku väljatöötamise töögruppi. Külastuse eesmärgiks oli tutvumine Eesti kriminaalmenetlusega. Advokatuuri esindasid kohtumisel esimees Imbi Jürgen ning vandeadvokaadid Marko Kairjak ja Silver Reinsaar, kes andsid ülevaate advokatuuri toimimisest ja advokaatide kutsetegevuse põhialustest ning vastasid külaliste küsimustele Eesti kriminaalmenetluse kohta.