Advokatuuri täiendkoolitustest

Eesti Advokatuuri täienduskoolituse kava koostamise põhiprintsiip lähtub sellest, et tasuta koolitused hõlmaksid võimalikult laialdaselt olulisemaid õigusvaldkondasid. 2022. aasta koolituskava koostamisel arvestati nii juhatuse ja komisjonide ettepanekuid kui advokatuuri liikmete poolt jooksvalt edastatud tagasisidet.

Üle mitme aasta sai koolitusi korraldada taas tavatingimustes ning ei olnud vaja jälgida pandeemiast tingitud karme piiranguid. Samas näitas 2022. aasta, et paari viimase aasta pandeemia olukord on muutnud advokaatide harjumusi koolitusel osalemisel ning osavõtt on kolinud suures enamuses veebi, mida eelistavad juba 95% osalejatest juhul, kui koolitusel on võimalik osaleda nii kohapeal kui veebis.

2022. aastal pakkusime oma liimetele võimalust osaleda 17 koolitusel. Jätkus koostöö nii Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kui Riigikohtu õigusteabe- ja koolitusosakonnaga ning lisandus koolitus koostöös Tervise Arengu Instituudiga. Nende koostööde tulemusel toimus aasta jooksul neli eriilmelist koolitust.

Toimunud koolitustest kolm toimus sel aastal veebis, kolm kohapealse osalemisega ning teistel koolitustel oli võimalik osaleda nii kohapeal kui veebi vahendusel. 

Mitmed koolitused olid piiratud osalejate arvuga ning see tõi keskmise koolitusel osalejate arvu 154 inimeseni, aga kui vaadata koolitusi, kus osalejate piirarvu ei olnud ning osaleda oli võimalik ka veebi teel, siis selliste koolituste puhul kujunes keskmiseks osalejate arvuks 226 osalejat koolituse kohta. 

Kokku osales advokatuuri koolitustel läbi aasta 2614 inimest. 

Järjest enam kasutatakse võimalust koolitusi järelvaadata veebis advokatuur.addenda.ee lehel. 2022. aasta jooksul oli võimalik järelvaatamises läbida 29 erinevat koolitust. Sellist võimalust kasutati kokku 424 korral, mis annab pea kolmandiku rohkem osalejaid kui eelneval aastal.

Kõige täpsema nimekirja ajahetkel järelvaadatavate koolituste kohta leiate advokatuuri kodulehelt https://advokatuur.ee/est/advokaadile/koolitused/jarelevaadatavad-veebikoolitused.

Advokatuuri juhatuse 21.01.2020 nr 2 otsusega nimetati kolm koolitust, mille läbimine on kohustuslik advokaatidele, kes esindavad alaealisi riigi õigusabi korras hooldusõiguse, suhtlusõiguse ja eestkoste seadmise asjades ning kriminaalasjades. 31.12.2022. a seisuga on selle kohustuse täitnud 131 advokaati, st 2022. aasta jooksul lisandus 4 advokaati, kes läbisid kõik kolm kohustuslikku koolitust.

Ka 2022. aastal oli advokaatidel võimalus osaleda piiratud arvul kohtunikele ja prokuröridele suunatud koolitustel ning sama võimalus oli ka vastupidine. Kokkuleppe raames osales advokatuuri koolitustel 18 kohtunikku ja 38 prokuröri ning advokaate Riigikohtu korraldatud koolitustel 46 ja prokuratuuri korraldatud koolitustel 21.

2022. aastal toimunud koolitused

Loe veel