Aukohus

Aukohtu esimeheks oli 2020. a Andres Aavik ja liikmeteks vandeadvokaadid Liina Linsi, Küllike Namm, Tõnis Tamme, õigusteadlane Raul Narits ning kohtunikud Gaida Kivinurm ja Imbi Sidok-Toomsalu. Asendusliikmeteks olid vandeadvokaatidest Priit Manavald, Marko Tiiman, Leon Glikman ja kohtunikest Merike Varusk.

2020. a toimus 22 aukohtu istungit. Kokku arutati 136 kaebust 150 advokaadi tegevuse peale. 2020. a kaevati kokku 100 erineva advokaadi tegevuse peale. 11 kaebust esitasid erinevad kohtud ja kohtunikud, ühe kaebuse Politsei- ja Piirivalveamet, ühe kaebuse vangla ning 2 kaebust erinevad kohalikud omavalitsused. 9 kaebuse arutamise algatas advokatuur ise ning kolmel juhul oli kaebus esitatud kolleegi poolt. Arutatud kaebustest 52 olid seotud riigi õigusabi asjadega ning 4 kaebust pankrotihalduri tegevusega.

Aukohus algatas 2020. a aukohtumenetluse 30 korral ning arutas 5 eelmisel aastal menetlusse võetud kaebust. Kolmel korral otsustati advokaati karistada noomitusega ning viiel korral rahatrahviga. 27 korral lõpetati menetlus advokaati karistamata, juhtides 6 korral advokaadi tähelepanu tema tegevuses esinenud minetustele ning kutsudes advokaati üles kutse-eetika nõuete hoolsamale järgimisele. Üks menetlus lõpetati, kuna kaebuse esitanud isik võttis oma kaebuse tagasi, ühe menetlusse võetud kaebuse menetlus lõppes pooltevahelise kompromissiga ning kuue kaebuse menetlus jätkub 2021. aastal. 88 korral otsustas aukohus menetlust mitte algatada, millest 20 korral juhtis aukohus advokaadi tähelepanu tema tegevuses esinenud minetustele ning kutsus advokaati üles kutse-eetika nõuete hoolsamale järgimisele. Kahel korral võttis kaebaja kaebuse enne aukohtus menetlusse võtmise otsustamist tagasi.

Peamised aukohtu poole pöördumise põhjused olid rahulolematus kohtuotsusega, mida seostatakse ebarahuldava kaitsjatöö või esindusega, rahulolematus õigusteenuse kvaliteediga (kliendiülesande täitmata jätmine või selle ebapiisav täitmine, asjatundmatu õigusabi osutamine, kliendi huvides apellatsioon- või kassatsioonkaebuse esitamata jätmine jne), kliendi vara hoidmise juhendi rikkumine, advokaadi lugupidamatu suhtumine kohtu, kliendi või vastaspoole suhtes, erinevad kommunikatsiooniprobleemid (sh kliendi kõnedele ja e-kirjadele ning advokatuuri pöördumistele vastamata jätmine), huvide konfliktis tegutsemine, advokaadi kutse ja advokatuuri maine kahjustamine, advokaadi tasuvaidlused jms.

 

Ülevaade aukohtu otsustest