Tervitus liikmetele

Head advokatuuri aastaraamatu lugejad!

Mul on rõõm teid tervitada ja kutsuda uurima kokkuvõtet Eesti Advokatuuri 2023. aastast. Leiate aastaraamatu rubriikidest põhjaliku ülevaate sellest, kuidas oleme möödunud aastal tegutsenud, arenenud ja kasvanud ning kuidas hoidnud meie kutse põhiväärtusi ja õigusriiki Eestis.

Eesti Advokatuur on liikmesusel põhinev organisatsioon, mille näo kujundavad tema liikmed. Teeb suurt rõõmu, et möödunud aastal meie liikmeskond kasvas. Kui 2022. aasta lõpus oli Eestis 1085 advokaati, siis 2023. aasta jooksul saime koguni poolesaja uue kolleegi võrra rikkamaks ning aasta lõpuks koondas meie kutseühendus juba 1136 liiget. See näitab, et ehkki advokaadiks saada ja advokaadina töötada pole lihtne ning õigusharidusega spetsialistil on palju ka teisi karjäärivõimalusi, on advokaadikutse endiselt köitev. Järelikult oleme advokatuuri, advokaadibüroode ja iga üksiku advokaadi koostöös suutnud oma kutse mainet hoida.

Suurenev liikmete arv muudab siiski keerukamaks ühtsuse ja kollegiaalsuse tekitamise ning hoidmise. Advokatuuri liikmeskond on mitmekesine ja enam ammu ei tunne kõik kõiki. Me ei kohtu kõigi kolleegidega korraga isegi üldkogul, sest see sündmus, mis varasemalt tõi advokaadid vähemalt üks kord aastas füüsiliselt kokku, toimub nüüd hübriidvormis. Ka koolitustel osaletakse valdavalt veebi vahendusel. Kuid selline vorm on tulnud, et jääda, ning tõelist ühtsustunnet ei saa tekitada kohustuslikus korras kogunemistel.

Pigem peavad meid kokku tooma ja liitma ühised väärtused ja huvid ning jagatud lood. Tähtis on, et igal advokatuuri liikmel on võimalik tunda ühisosa meie organisatsiooni ja selle liikmetega. Selleks võivad anda võimaluse foorumid, kus vahetada kolleegidega õigusalaseid teadmisi ja kogemusi, aga ka sündmused ja üritused, kus põhirõhk on kolleegidevahelisel suhtlusel. Paljudele annab heaoluks vajaliku ühtsustunde kuulumine advokaadibüroo kollektiivi. Kuid 2023. aasta statistika kohaselt töötab ainult kaheksas Eesti advokaadibüroos enam kui 20 advokaati. Koguni pool kõigist büroodest on üksi praktiseerivate advokaatide bürood. Seega on advokatuuri kogukond oluline väga paljudele meie kolleegidele.

Osa advokaatide jaoks annab võimaluse advokatuuri ja teiste kolleegidega suurema ühisosa leidmiseks töö meie organites ning erialakomisjonides. Viimased toovad kokku spetsialiseerunud tipptegijad. Erialakomisjonid on ka advokatuuri jaoks erakordselt olulised, sest suuresti just nende abiga on advokatuuril võimalik täita oma rolli õigusriigi eest seisjana. Just komisjonid aitavad kujundada meie arvamusi õigusloomes. 2023. aasta oli advokatuuri erialakomisjonidele selles osas väga töine, advokatuur esitas paarkümmend arvamust eelnõude kohta. Kahjuks kogesime selles töös möödunud aastal ka õigusriiki õõnestavaid nähtusi nagu ebamõistlikult lühikesed tähtajad vastamiseks, spetsialistide ja huvigruppide üksnes näilik kaasamine, advokatuuri kõrvalejätmine oluliste eelnõude menetlemisest jm. Oleme sellise turboõigusloome suhtes väga kriitilised ja teeme oma parima, et sellele vastu seista.

Pärast koroonapandeemiast peale sunnitud distantseerumist oleme viimasel aastal taas tublisti turgutanud ka kogukonnatunnet, mis tekib läbi advokaatide ühiste sündmuste. Oleme rõõmsat ühtsust tundud nii advokatuuri aastapidudel kui staažikate advokaatide iga-aastastel kogunemistel, aga ka kaks korda aastas toimuvatel pidulikel uute advokaatide vastuvõtmise ja vandeadvokaatide vande andmise tseremooniatel.

Väga suure panuse advokatuuri ühisürituste algatamisse ja elluviimisse andis möödunud aastal ENAÜ. Eesti Noorte Advokaatide Ühendus korraldas suurepärase – sõna otseses mõttes küünarnukitunnet loova – üldkogu järelpeo, hoolitses järjekindlalt üha populaarsemaks muutuvate vastuvõttude sisustamise eest uutele advokatuuri liikmetele ja värsketele vandeadvokaatidele ning viis läbi väga põnevaid teemaõhtuid advokaadikutse erinevate tahkude tutvustamiseks. Usun, et nende sündmuste läbi on nii mõnelegi noorele kolleegile advokatuur, advokaadikutse ja kolleegid teises büroodes saanud oluliselt lähedasemaks ja tähenduslikumaks. ENAÜ pole siiski pelgalt meelelahutuskorraldaja, vaid on advokatuuri juhatusele konstruktiivne partner organisatsiooni juhtimisel, mida tõestas ka möödunud aasta lõpul saavutatud kokkulepe advokaadieksami läbiviimise osas, mis andis meile selle aasta algul taas hulga uusi vandeadvokaadist liikmeid.

Samuti on erakordne, kuidas kahe viimase aasta jooksul on nullist tekkinud jõuline naisadvokaatide kogukond, mis korraldab läbi aasta regulaarselt naiste karjääri toetavaid üritusi ning on tõhusalt käivitanud sarnaste karjäärialaste huvide ja vajadustega kolleegide töögruppe mastermind vormis. 2023. aastal tipnes naisadvokaatide kogukonna tegevus novembris toimunud „mittekonverentsiga“, kus tuli kokku suur saalitäis kolleege, et jagada oma karjäärialaseid kogemusi, inspireerida ja innustada üksteist saama paremaks versiooniks iseendast nii advokaadi kui inimesena.  

Tunnustust väärivad kõik advokaatide ühise tegevuse vormid. Meid aitavad liita nii töö advokatuuri organites ja komisjonides kui ka väiksemaid huvigruppe koondavad ja organisatsiooniülesed sündmused. Need kõik teevad advokatuuri tugevamaks oma eesmärkide täitmisel ning õigusriigi hoidmisel Eestis.

Põnevat möödunud aasta avastamist ning edukat 2024. aastat, mis on Eesti Advokatuuri 105. juubeli aasta!

Imbi Jürgen

Eesti Advokatuuri esimees

Loe veel: