Advokaatuuri täiendkoolitustest

Eesti Advokatuuri täienduskoolituse kava koostamise põhiprintsiip on pakkuda koolitusi võimalikult laialdaselt hõlmates olulisemaid õigusvaldkondasid. Koolituskava koostamisel arvestatakse nii juhatuse, komisjonide kui ka advokatuuri liikmete ettepanekuid ja tagasisidet.

2023. aastal pakkusime oma liikmetele võimalust osaleda 17 koolitusel, sh toimusid kaks koolitust koostöös Riigikohtu õigusteabe- ja koolitusosakonnaga ja koolituskava väliselt lisanud üks koolitus koostöös Justiitsministeeriumiga.

Advokatuuri juhatuse vastavasisuliste otsustega 13.12.2022 (päevakorrapunkt 5.1) ja 30.05.2023 (päevakorrapunkt 4.1) täiendati riigi õigusabi korras alaealistele õigusabi osutavatele advokaatidele kohustuslikuks määratud koolituste nimekirju. Lisaks juba olemasolevale kolmele koolitusele lisati veel kolm koolitust, mis tuleb advokaatidel läbida 2023-2024. aasta jooksul. 

Alates 2025. aastast peavad riigi õigusabi korras alaealistele õigusabi osutavad advokaadid olema läbinud järgmised advokatuuri koolitused: 

  1. Laste arengupsühholoogia (s.h. aju areng, arengu etapid, kiindumussuhte teooria jne) Laste küsitlemine 
  2. Laste õigused 
  3. Vägivalla spetsiifiline vorm – vanemast võõrandamine 
  4. Alaealiste esindamisega seotud juhendi praktiline töötuba 
  5. Lapsesõbralik vestluskunst

Toimunud koolitustest kolm toimus sel aastal veebis, viis kohapealse osalemisega ning teistel koolitustel oli võimalik osaleda nii kohapeal kui veebi vahendusel.

Mitmed koolitused olid piiratud osalejate arvuga ning see tõi keskmise koolitusel osalejate arvu 149 inimeseni, aga kui vaadata koolitusi, kus osalejate piirarvu ei olnud ning osaleda oli võimalik ka veebi teel, siis selliste koolituste puhul kujunes keskmiseks osalejate arvuks 199 osalejat koolituse kohta. 

Kokku osales advokatuuri koolitustel läbi aasta 2537 inimest. 

Koolitustel osalemine on aina rohkem kolinud üle veebi ning kui koolitusel osalemisel on valik, kas tulla kohapeale või vaadata veebiülekandes, siis 93% osalejatest eelistab jälgida koolitust veebis.. 

Hea meel on näha, et aina enam leitakse üles ka järelevaatamise võimalused. 2023. aasta jooksul oli võimalik järelvaatamises läbida 27 erinevat koolitust. Sellist võimalust kasutati kokku 573 korral, mis teeb 150 vaatajat rohkem kui oli eelmise, 2022. aasta jooksul.

Kõige täpsema nimekirja ajahetkel järelvaadatavate koolituste kohta leiate advokatuuri kodulehelt.

2023. aastal oli advokaatidel taas võimalus osaleda piiratud arvul kohtunikele ja prokuröridele suunatud koolitustel ning kohtunikel ja prokuröridel osaleda advokatuuri korraldatavatel koolitustel. See kokkulepe ei hõlma koostöös korraldatud koolitusi, vaid annab võimaluse osaleda teise osapoole korraldataval koolitusel. Kokkuleppe raames osales advokatuuri koolitustel 11 kohtunikku ja 21 prokuröri ning advokaate Riigikohtu korraldatud koolitustel 44 ja prokuratuuri korraldatud koolitustel 15.

2023. aastal toimunud koolitused

Loe veel