Hea nõu lastega peredele

Eesti Advokatuuri ja MTÜ Lastekaitse Liit koostööprojekti „Hea nõu lastega peredele“ (alates 01.06.2010) raames nõustati 2021. a tasuta 217 abivajajat. COVID-19 tingitud olukorrast toimusid nõustamised telefoinõustamistena. Vene keeles nõustatavaid oli 60 ja inglise keelseid 1.

Aastate jooksul on advokaadid tasuta nõustanud üle 1800 inimese. Nõustamised toimuvad eesti ja vene keeles eelregistreerimisega ning seoses COVID-19 levikuga 2021. aastal ainult telefoni teel. Kuna 2021. aasta esimeste kuudega oli selge, et nõustamiste vajadus on kasvanud, suurendati alates aprillist nõustamiste mahtu iganädalaseks. Nõustamine on kõikidele tasuta. Nõustamise teemad on perekonnaõigust puudutavad küsimused, lapse õigused, laste õigused suhetes vanematega, vanemate kohustused suhetes lastega, erinevad peremudelid – õigused ja kohustused, üksikvanema õigused,hooldus, eestkoste, lapsendamine.

Nõustamine hõlmab perekonnaõigusega otseselt seonduvaid õigusvaldkondi näiteks hooldusõigus; elatis; otsustusõigus; varalised küsimused; pärimine; eestkoste; lapsendamine; puudega lapse õigused;lapse õigused suhetes vanematega; isaduse tuvastamine; lapse õigus mitte oma vanemaga kohtuda; vanavanemate õigused; vägivald lapse vastu; vanema hooletus, st ei vii last lasteaeda, arsti juurde; lähisuhtevägivald; lähenemiskeeld; küsimused korteriühistu ja lapse õigustega; lapse nime muutmine; alaealise kinnipeetava õigused; ametnike/ametiasutuste väidetavad rikkumised.

Kõige populaarsemad on elatise ja suhtluskorraga seonduvad küsimused. Eraldi saab välja tuua pärimisega seonduvate teemade mahu kasvu võrreldes eelnevate aastatega. Teisel poolaastal oli varasemast rohkem piiriüleseid küsimusi.

Senisest enam on vaja toetada kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajaid, et nad saaksid osutada kvaliteetset esmatasandi nõustamist lapsevanematele lapsi puudutavates õigusalastes küsimustes. Seega panustatakse jätkuvalt seminaride ja õppepäevade korraldamisse kohalike omavalitsuste sotsiaal- ja lastekaitsetöötajatele (seminar nimetusega „Samal poolel – lapse poolel“).

18. novembril toimus veebis Lastekaitse Liidu aastakonverents “Kuidas elad, Eestimaa laps?”.