Riigi õigusabi korraldamine

Justiitsministri 26.07.2016 määrust nr 16 „Advokaadile riigi õigusabi tasu maksmise ja kulude hüvitamise kord“, mis hakkas kehtima alates 18.09.2020 ja mille muudatused on lahti kirjutatud 2020 aasta tegevusaruandes, pole 2021 aastal muudetud, st. seisuga 31.12.21 määruses muudatusi pole tehtud.

Alates 1. juulist 2021 jõustus RÕS §181 lg 2 muudatus, millega tunnistati kehtetuks säte, et advokatuur on Riigi Õigusabi Infosüsteemi ( edaspidi RIS ) vastutav kasutaja ja advokatuuri juhatus kehtestab RISi põhimääruse. RIS-i vastutavaks kasutajaks sai Justiitsministerium ning RIS-i põhimääruse kehtestab valdkonna eest vastutav minister. Sellest muudatusest tulenevalt vastutab ja haldab RIS arendus- ja haldustegevuste eest Justiitsministeerium ning 01.07.21 jõustus ka Justiitministeeriumi poolt kehtestatud RIS-i põhimäärus, kus on kirjas kõigi, sh ka advokatuuri ülesanded, seoses RIS-ga.

Riigi õigusabi ( edaspidi RÕA ) finantseerimise osas esineb jätkuvalt puudujääk ja alarahastus, mis mõjutab teenuse kättesaadavust ja kvaliteeti. Tasusüsteem, mille puhul tegelikult tööle pühendatud aeg on märkimisväärselt suurem tasustatud tööajast, ei ole jätkusuutlik ning ei motiveeri süsteemiga liituma ei noori advokaate ega kitsamatele õigusvaldkondadele spetsialiseerunud advokaate, mida süsteem samuti selgelt väga vajab. Rahastus RÕA korraldamiseks ei vasta tegelikult turu vajadustele.

Kehtestatud piirmäärad on advokaatide jaoks piiravad ning mahukates asjades võib jääda suur hulk töötunde tasustamata. See võib viia alla motivatsiooni taoliste asjaga tulevikus tegeleda ja avaldab pikemas perspektiivis samuti negatiivset mõju RÕA kättesaadavusele, sest tellimused, mis saabuvad RIS-i ja on juba pealtnäha mahukad asjad, jäävad advokaatide poolt vastu võtmata. Advokaadi poolt osutatud õigusabi peab olema tasustatud vastavalt reaalselt õigusabi osutamisele kulutatud ajale ja seda eeskätt asja ettevalmistamisele ja sisulisele tööle kulunud aja eest.

Kohtute infosüsteemi ( edaspidi KIS ) ja RIS-i ühenduse arendus sai valmis 2020 aastal, kuid andmete edastamine süsteemide vahel ei ole ka 2021 aasta lõpuks veel täisautomaatne. Advokaatide tasutaotlused liiguvad RIS-st KIS-i küll automaatselt, aga enamus kohtunikest saadavad määratud tasud e-maili teel tagasi advokaadile. Advokaat peab määratud summad ja tasumääruse käsitsi lisama RIS süsteemi. Praktikas on tulnud andmete sisestamisel vead sisse või on lisatud kogemata vale või allkirjastamata tasumäärus juurde. Prokuratuuri ja PPA süsteemid on RIS-ga ühendatud ning kui menetleja rahuldab tasutaotluse, siis lähevad määrused automaatselt RIS süsteemi. Seetõttu on vajalik, et KIS-RIS ühendus oleks täisautomaatne, et vigu süsteemi tuleks võimalikult vähe. 31.12.21 seisuga pole endiselt teada, millal kohtunikud hakkavad täisautomaatselt tasumääruseid tegema.

Riigi õigusabi statistiline ülevaade 2021

Loe veel