Ukraina toetamine

Advokatuur on mõtetes Ukraina kolleegide ja rahvaga ning väljendanud selgelt ja üheselt mõistetavalt toetust ukrainlastele nii Eestis kui ka välissuhtluses.

11. märts 2022 allkirjastas advokatuuri esimees Imbi Jürgen Ukraina Advokatuuri algatatud juristide petitsiooni Ukraina-vastases agressioonis rünnaku alla sattunud õigusriigi põhimõtete ja inimõiguste kaitseks.

Petitsiooni allkirjastanud juristid, advokaadid ja advokatuuride juhid väljendavad sellega oma ühtsust ning mõistavad hukka agressiooni Ukraina, selle demokraatlikult valitud institutsioonide ja kodanikuühiskonna vastu. Petitsioonis kutsutakse üles sõda viivitamatult lõpetama, mõistetakse hukka kõik sõjakuriteod ja inimsusevastased kuriteod ja nõutakse nende uurimist, samuti nõutakse tsiviilisikute ja tsiviilobjektide vastu suunatud sõjaliste rünnakute lõpetamist. Petitsiooni allkirjastanud kutsuvad juriste üles kaitsma õigusriigi põhimõtteid ja inimõigusi kogu maailmas. 

Petitsiooni tekstiga on võimalik tutvuda ja petitsiooniga ühineda siin: https://www.change.org/p/lawyers-stop-the-war-and-aggression-against-ukraine-and-its-people-protect-the-rule-of-law 

11. märts 2022 teatasid ligi poolsada Eesti advokaadid valmisolekut sõjapõgenikke tasuta õigusabiga toetada

Ligi poolsada advokaati ja mitu advokaadibürood teatasid 11.03.2022 valmisolekust abistada Eestisse saabuvaid Ukraina sõjapõgenikke ja Ukraina ettevõtteid tasuta õigusabiga.

Eesti Advokatuurile teatas valmisolekust 42 advokaati. Tuge pakutakse nii tasuta õigusabi kui ka vajaliku õigusabi finantseerimise kaudu.

“Esmane vastuvõtt põgenikele on Eestis korraldatud, aga esmavajaduste nagu toidu, peavarju ja hingeabiga joonde saades ilmneb tõenäoliselt hulk eeskätt olmelisi, näiteks elukoha või töötamisega seotud õigusküsimusi,” selgitas advokatuuri esimees Imbi Jürgen. “Eesti õiguskord on ukrainlastele võõras ning põgenike või ümberasujate vajadus professionaalse õigusabi järele vägagi tõenäoline. Edaspidi võib tekkida ka keerukamaid, näiteks perekonnaõiguslikke probleeme.”

Eesti Advokatuuri värske juhatus tunnustas enda esimesel istungil 8. märtsil hulka advokaadibüroosid ja advokaate, kes on juba andnud enda panuse sõjas kannatanute toetamiseks annetuste ja abistavate tegevustega, ning kutsus üles kõiki toetust jagama. Samal istungil avaldas Eesti Advokatuur toetust ka Ukraina relvakonfliktis toime pandud võimalike sõjakuritegude uurimist Rahvusvahelises Kriminaalkohtus (ICC).

Siit leiad tasuta õigusabi andvate büroode nimekirja.

14.06.2022 toimus videokõne Ukraina Advokatuuri aseesimehe dr. Valentyn Gvozdiyga.

Ukraina kolleeg rääkis õigussüsteemi ja advokatuuri toimimisest Ukrainas sõjaseisukorra ajal. Videokõnes said osaleda kõik advokatuuri liikmed.

Olles ise tugevad, panustades enda tervisesse, oskustesse, sh ka riigikaitsesse, hoiame ja kaitseme vabadust.