Kutsesobivuskomisjon ja advokaadieksamid

  • Ülevaade Eesti Advokatuuri kutsekomisjoni tegevusest 2022. aastal

2022. a jätkas kutsesobivuskomisjoni (KSK) suures enamuses koosseisus, mis moodustus 2021. a II poolaastal: komisjoni esimehena vandeadvokaat Kristiina Lee, liikmetena vandeadvokaadid Karl Kask, Siret Siilbek, Kadri Michelson, Indrek Leppik, Tanel Mällas, Martin-Johannes Raude ja Andres Siigur. Seoses vandeadvokaat Katri Paas-Mohando advokatuuri liikmesuse peatamisega, sai komisjoni põhiliikmeks varasem asendusliige, vandeadvokaat Triinu Hiob ning aasta lõpus ühines komisjoni tööga vandeadvokaat Silver Reinsaar. Tartu Ülikooli õigusteaduskonda esindas jätkuvalt Andres Vutt, kohtunikest kuulusid komisjoni Tristan Ploom ja Liina Naaber-Kivisoo ning prokuratuuri esindajana jätkas Taavi Pern.

Asendusliikmetena kuulusid kutsesobivuskomisjoni 2022. aastal vandeadvokaadid Britta Oltjer, Ksenia Kravtšenko ja Karli Kütt, Tartu Ülikoolist Jaan Ginter, kohtunikud Ulvi Loonurm ja Marget Hendrikson ning riigiprokurör Kati Reitsak.

  • Advokaadieksamite korraldamine

2022. aastal jõustusid advokatuuri kodukorra muudatused, mis tõid olulisi muudatusi ka eksamikorraldusse. 

Nüüdsest on vandeadvokaadi eksamil osalejatele oluline tähtaeg 5 aastat. Vandeadvokaadi eksamil osaleja saab eksami kirjalikku osa alustada kaasusest juhul, kui tema abi eksamist on möödas 5 aastat või vähem või kui ta on 5 aasta jooksul varasemalt osalenud vandeadvokaadi eksamil, mis lõpptulemusena ehk ebaõnnestus, kuid eksami testiosa sai sooritatud positiivsele tulemusele. 

Vandeadvokaadi abi eksamil sellist tähtaeg ei arvestata ning abi eksami kirjalikku osa käsitletakse tervikuna testi ja kaasusena, st kui abi eksamil ebaõnnestub kirjalikus osas kas test või kaasus, tuleb kirjalik osa järgmisel korral sooritada taas tervikuna – test ja kaasusülesanne.

Uuendusena, mis kehtib mõlemal eksamil osalejatele, on võimalus sooritada vahetult järgneval eksamil vaid suuline eksamiosa. Sellise võimaluse saavad osalejad, kes kirjaliku eksamiosa sooritasid edukalt, kuid suulise osa läbimine ei õnnestunud.

09.11.2022 toimus advokatuuris diskussioon advokaadieksami korralduse teemal. Osalejaid oli nii advokaadibüroodest, juhatusest, KSK-st ning advokatuuri kantseleist. Arutelu kokkukutsumise ajendiks olid mitme büroopidaja pöördumised, milles väljendati rahulolematust advokaadieksami sisu ja korraldusega peamiselt tulenevalt sellest, et 2022. aasta augustikuise eksami testi osa läbis edukalt vaid 15% testi sooritanud eksamineeritutest. Testi tulemuste kohta esitati ka arvukalt vaideid juhatusele.

Diskussiooni järelmina 12.01.2023 toimunud KSK ja juhatuse esindajate nõupidamisel arutati võimalikke muudatusi advokaadieksami testis ja testiküsimuste koostamise korralduses. Arvestades nõupidamise tulemusi ja KSK seisukohti, otsustas juhatus teha 2023. aastal muudatused advokaadi eksami testi sisus ja testiküsimuste koostamise korralduses.

  •  Toimunud eksamid

2022. aastal toimusid korralised advokaadieksamid ajavahemikul 24. jaanuar – 28. veebruar ja 22. august – 12. september.

Eksamiteks valmistujatele viisid konsultatsioonid jaanuaris ja augustis läbi komisjoni esimees Kristiina Lee ja liige Tristan Ploom. Lisaks konsultatsioonile oli eksamile suundujatel võimalik osa võtta ka kutse-eetika koolitusest, mida viisid jaanuaris läbi eetika- ja metoodikakomisjonist vandeadvokaadid Sten Luiga ja Elmer Muna. Augustikuist kutse-eetika koolitust viis läbi vandeadvokaat Elmer Muna.

2022. a tegi advokaadieksamit 186 inimest (2021. a 139, 2020. a 171, 2019. a 166, 2018. a 169).

Muudatustest tingitult said otse kaasusülesande lahendamisele 62 ning testiga alustas 11 vandeadvokaadi eksamil osalejat. 

Otse suulisele eksamile tuli 2022. aastal 7 eksamineeritavad.

Eksami sooritas positiivsele tulemusele 85 inimest, s.o 46% eksamineeritavatest (2021. a 40% 2020. a 39%, 2019. a 41%, 2018. a 47%).

Vandeadvokaadi eksamil oli kaasuste valikul ülekaalukalt eelistatuim eraõiguse kaasus, mida 73 inimesest valis 57 kaasusülesandeks, avaliku õiguse ja karistusõiguse valdkonnas valisid kaasuse kummaski 8 osavõtjat. Vandeadvokaadi eksami sooritas positiivsele tulemusele 67% osalejatest ning eksamijärgselt saime 2022. aastal advokatuuris tervitada 49 uut vandeadvokaati.

Vandeadvokaadi abidel oli mõlema poolaasta eksamil lahendamiseks eraõiguse valdkonda kuuluv kaasusülesanne. Eksamit alustanud 109st osalejast sooritas eksami positiivselt 33% ning advokatuur sai endale juurde 36 uut liiget.

2022. a eksamitulemustele esitati kokku 16 kaebust, sh 13 testi, 4 kaasuse lahenduse kohta. Juhatus rahuldas kaebused II poolaasta 3 testiküsimuse osas, millest 1 karistusõiguse ja 2 advokatuuri valdkonda kuuluvad küsimused. Tulemuste ülevaatamisel muutusid positiivseks 10 inimese testitulemuse, kes said õiguse eksamit jätkata 2023. a I poolaasta eksamil. Kaasuse lahenduse osas esitatud kaebusi juhatus ei rahuldanud.